Franse hobby's
Vandaag verzamelden de taalliefhebber, de spellingneuroot en de amateur van gezelligheid, aan tafeltjes op de Champs Elysées. 'Voor een picknick?', zal je misschien denken. Nee, de tafeltjes (1700 stuks) stonden op afgemeten rijen uit elkaar, om spieken te voorkomen. Iedere deelnemer kreeg een blad papier en een Bic. Ja, dé bekende balpen.
Wist je dat Le baron Bich de wereldberoemde balpen liet maken in fabrieken te Clichy, net buiten Parijs? Op diezelfde plek liet Gustave Eiffel zijn ijzerconstructies aanvoeren via de Seine. En heeft het grote l'Oréal haar hoofdzetel. Het kleine Clichy, ... enfin, het zou ons te ver brengen, terug naar de Champs.
Daar is het vandaag de bedoeling om een Guinness wereldrecord te vestigen. Namelijk het record van het dictee met de meeste deelnemers. Met het zicht op de Arc de Triomphe aan een spelletje foutloos schrijven deelnemen. Ken jij een mooiere plek op aarde om dit record te vestigen?
Het dictee behoort in Frankrijk tot het algemeen erfgoed. Aan het hof van Napoleon III, neef van Napoleon I, was het een favoriet tijdverdrijf. Zo vraagt keizerin Eugénie aan schrijver Mérimée om een bijzonder moeilijk dictee op te stellen. Resultaat; Napoleon maakt 72 fouten. Ze nodigen de schrijver Alexandre Dumas uit. Hij is schrijver van o.a. De drie Musketiers en werd verondersteld goed te zijn in spelling. Hij maakt 24 fouten. Soms verschilt de schrijfwijze van de auteur van die van het woordenboek. En, oh jee, dan breekt er een discussie los. Discuteren is, net zoals picknicken, een andere populaire Franse hobby.
Vandaag werd er geen ruimte gelaten voor discussie. De tekst van A. Daudet werd zoals het hoort drie maal voorgelezen. Dan "verknipperen" we onze Bic van blauw naar groen. De tekst verschijnt nu op het grote scherm en het verbeteren kan beginnen. Niemand legde een foutloos parcours af. Eén enkele uitzondering heeft 1 fout. Wie minder dan 5 fouten heeft, is hier een held. Deelnemen is nog steeds belangrijker dan winnen.
50 000 personen schreven zich in om deel te nemen. Slechts 5000 gelukkigen werden geloot. En met 1397 geattesteerde dictee's werd het record gevestigd.
Wat onthouden we van deze fijne zonovergoten zondag? Dat het nog niet vaak zó stil was op de Champs Elysées!